Ziarna kukurydzy

Kasza z kukurydzy

Z ziaren kukurydzy, które nadają
się bardziej na kaszę niż na wypiek chleba, przyrządzają
Amerykanie najrozmaitsze potrawy. Nie marnują się także
liście, łodygi i puste kaczany. Dość powiedzieć, że z różnych
części rośliny wyrabiają Amerykanie oprócz szeregu potraw
stałych piwo, specjalny napój z soku łodygowego, konserwy,
cukier, papier, bibułki do owijania pomarańczy i do
papierosów, krochmal, materiały budowlane, sztuczny kauczuk,
kapelusze, guziki, materace… A wreszcie różne części
rośliny zużywane są na opał lub służą jako zielona pasza.
Ziarna kukurydzy oraz sprzedam mięte,  zawierają jednak
mniej substancji odżywczych, potrzebnych
dla organizmu ludzkiego,
niż pozostałe spośród naszych zbóż.

Toteż nie można jej spożywać bezkarnie
jako jedynego lub głównego pożywienia,
wywołuje bowiem wówczas
groźną chorobę — tzw. pellagrę.
Kukurydza pozostała więc do dzisiaj
wielką potęgą Ameryki, mimo to
jednak zdołały nasze zboża osiągnąć
poważne znaczenie w gospodarce rolnej
Nowego Świata. Pszenica pospolita,
która tak wielkie tryumfy święci
w Europie, wysunęła się i w Ameryce
na pierwsze miejsce — miliony ton
pszenicznego ziarna rzucają państwa
amerykańskie na światowy rynek.
Uprawa żyta natomiast stoi na ostatnim
planie.

Eksport zboża

Zboża nasze dotarły w ostatnich czasach
i do Australii. Nie odgrywają
tam jednak większej roli. Dość powiedzieć, że Francja produkuje
prawie dwa razy więcej pszenicy niż cała Oceania.
To samo odnosi się do naszych zbóż w Afryce, wyjąwszy
niektóre jej dzielnice.
Azja produkuje dużo pszenicy i jęczmienia. Najważniejszego
pożywienia zbożowego dostarcza tam jednak inne
zboże, a mianowicie ryż. Jest on jedną z najstarszych roślin
uprawnych. Istnieją w dalekiej Azji pola, od 4000 lat
zajęte bez przerwy pod uprawę ryżu. Spożywcy chleba stanowią
nie więcej niż 4 część ludności ziemi, podczas gdy
połowę — jak obliczają niektórzy uczeni — żywi ryż. Fakt
ten, świadczący o kolosalnym znaczeniu ryżu, stoi w związ-
Pola ryżowe zalane wodą. na Sumatrze
ku z ogromnym zagęszczeniem ludności w niektórych krajach
Azji.

W Chinach np. są okolice, gdzie gęstość zaludnienia
przekracza 1.400 ludzi na km2!
Toteż często tylko pokarm z ryżu ratuje ludzi dalekiego
wschodu od klęski głodowej. Nie dziw więc, że w niektórych
dzielnicach Japonii nazwy trzech codziennych posiłków
związane są z nazwą tego zboża, a ubodzy mieszkańcy
gór, którzy muszą zadowalać się jęczmieniem lub gryką,
starają się przynajmniej dzieciom i starcom dostarczyć ryżowej
polewki lub kaszy.