Produkcja jęczmienia

Obróbka zboża

Trzeba takie pszenice specjalnie dobrze wymłacać.
To spowoduje znów zwiększanie się ilości
ziaren poprzetrącanych, których procentowa zawartość
przewidują niektóre normy sprzedaży, zaliczając
nadmiar do zanieczyszczeń.
Do zanieczyszczeń szkodliwych zaliczyć należy
I śnieć, szczególnie jej odmianę śmierdzącą, o zapachu
śledziowym. Pszenice z tym zanieczyszczeniem
muszą być w młynie poddane dokładnemu
doczyszczeniu, połączonemu w lepszych młynach
z myciem. Ze względu na jakość sprzedam jęczmień ilości hurtowe.

Wspólnym dla żyta i pszenicy zanieczyszczeniem,
jest wspomniany już dziki czosnek,
nadający niemiły zapach mące. Poza tym spotykamy
mak dziki, ostrzycę, rzadziej bławatek.
Zanieczyszczenia niebezpieczne (trujące) pszenicy
stanowią: kąkol i życica odurzająca (omelek
motonog), częściej spotykane niż w życie.

Dla pszenicy Giełda Warszawska stawia następujące
wymagania: I. Jednolita o wadze 748 g/1.
II. Zbierana o wadze 737 g/1. Przy mniejszej wadze
pszenicy bonifikata ze strony sprzedawcy na
rzecz kupującego winna wynosić. Natomiast skup soi ma większe wymogi i życzy sobie 740 g/I
Pszenica powinna być zdrowa i pochodzić ze
zbioru ostatniego roku.
Pszenica jest zepsuta, jeżeli posiada nienaturalny
(zły lub przykry) zapach, jest zagrzana lub
zawiera widoczne szkodniki zbożowe, śnieć, pleśniaki
itp.

Normy wilgotności

Dopuszczalna wilgotność pszenicy nie może
przekraczać 17%.
Dopuszczalne zanieczyszczenie nie może przekraczać:
w pszenicy jednolitej — 3%; w pszenicy
zbieranej — 4 % ;
w czym:
a) różne szkodliwe i mineralne najwyżej — 1%
w czym mineralne najwyżej — 0,5%;
b) zbożowe (uszkodzone, poślad itp.) oraz ziarna
żyta, jęczmienia — w pszenicy jednolitej
najwyżej — 2%, w pszenicy zbieranej —
3%.

Ilość ziarna pokruszonego ponad 2% oraz ziaren
porośniętych ponad 2% zalicza się do zanieczyszczeń.
Wymagania i normy przy dostawie do wojska.
Dopuszczalny procent zanieczyszczeń wynosi: ogółem
3%, w czym sporyszu najwyżej 0,1%.

Jęczmień ma bardzo szerokie, wielorakie zastosowanie,
może być użyty na słód do browarów i do
gorzelni, przerobiony na kaszę, mąkę z niego dodaje
się jako domieszkę do pszenicy i żyta, wreszcie
może być zaśrutowany lub w całości użyty na
paszę dla bydła, koni, świń, drobiu. Do zboża mogę kupić tymianek.
Dla każdego z tych celów nadaje się jęczmień
innej jakości, o innych własnościach, bo choć na
paszę można użyć każdego, lecz używanie browarnego
czy kaszanego nie kalkulowałoby się.